« Yoga Studio

Var rädd om tänderna

I Sverige är vi väldigt duktiga på att ta hand om våra kroppar på olika sätt. Genom yoga får vi harmoni, träning ger muskler och tandborstning och dusch ger bra hygien. Faktum är att vi ligger i topp när det gäller tandhälsa och det beror på ett flertal faktorer:

  • Vi lär våra barn att borsta tänder redan när den första tanden dykt upp
  • Gratis tandvård för barn 
  • Barn kallas årligen för kontroller

Men det krävs att man underhåller tänderna för att de ska må bra. Det räcker inte att besöka sin tandläkare på Östermalm två gånger om året om man inte själv gör jobbet mellan besöken.

Tips för bra tandhälsa

Här får du några tips på saker du ska tänka på för att dina tänder ska må bra.

  • Borsta insidan av tänderna först och se till att borsta inifrån munhålan ut mot tandens tuggyta. När du borstar framtänderna kommer tandborsten alltså peka rakt fram och när du borstar kindtänder pekar borsten ut vid mungipan.
  • Ta sedan tuggytan på samma sätt men också längs med tänderna.
  • Framsidan av tänder borstar du med en roterande rörelse och gärna med stängda käkar. 

Avsluta din tandborstning med att använda dig av tandtråd. Det gör att du kommer åt de sista bakterierna som sitter mellan dina tänder. Se till att gnugga ner i tandköttet. Om du börjar blöda lite gör det inget. Det är ett tecken på att tandtråden behövs och det kommer bli bättre på nån vecka. Blöder du mycket? Kolla med din tandläkare på Östermalm så du inte lider av en tandsjukdom! 

17 Mar 2022