« Yoga Studio

Vattenläcka - gör så här

Att drabbas av en vattenläcka kan ge ruskigt höga poäng i panikskalan! Det spelar inte så stor roll om vattnet kommer droppande från taket eller om det kommer sipprande från under kyl, diskmaskin eller frys. Vatten inomhus på ställen där det inte ska vara är aldrig bra. Men hur ska man hantera en vattenläcka hemma? Här får du tipsen för att få ordning på det innan det blir vattenskador eller andra problem. 

Tre saker att tänka på

OK, du ser att vatten kommer in i din bostad, så vad gör du? Springer runt med mopp och handduk eller försöker fånga vattnet med en hink? Det är ungefär lika effektivt som att sätta ett plåster på ett brutet ben. Gör så här istället:

  1. Behåll lugnet! Inget blir bättre av att du får panik.
  2. Identifiera var vattnet kommer från. Om det är grannens badkar som rinner över hjälper det inte att du torkar golvet!
  3. Stoppa vattenflödet. Du kan stänga av huvudledningen till bostaden eller till den sak som står och läcker. Om du bor i hyresrätt - ring deras akutnummer för hjälp. 

Efter du gjort det kan du börja ringa rörjour för akut hjälp, torka vatten och försöka få ordning på röran som uppstått. Om det är en diskmaskin eller tvättmaskin som läcker kan den behöva en service också, så tänk på att kolla upp noga var vattnet faktiskt kommer från - det är inte alltid ett rör som gått sönder. 

12 Jan 2023