« Yoga Studio

Får man greja själv med el hemma?

De allra flesta av oss, vi har nog bytt både en och två glödlampor och kanske lysrör med för den delen. En sådan sak är ju helt ok att göra själv, utan att ringa en elektriker i Danderyd för hjälp. Men vad mer är det egentligen man får göra? Det mesta som har med el att göra det ska ju göras av en elektriker, men det finns faktiskt saker man har lov till att fixa på egen hand, om man nu har kunskapen i hur man gör. Detta är de saker man får göra:

  • Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere)
  • Byta fast ljusarmatur
  • Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
  • Montering av skarvsladdar
  • Belysning ute – med lågspänningssystem.

Det gäller dock att veta vad man gör samt alltid se till att bryta strömmen medan man grejar. Sen att se till att alla där hemma vet att du grejar med el, så att ingen annan slår på den!

Ibland är det ett måste med en elektriker

Det finns dock en hel del saker man inte får göra själv och som kräver att man anlitar en elektriker i Danderyd att göra åt en. Det handlar då bland annat om fasta elinstallationer, installation av golvvärme och värmekabel samt byte av ojordat vägguttag (eller stickpropp) mot jordat. En elektriker ska även anlitas om det ska läggas en kabel i mark eller om det ska installeras en fast utomhusbelysning.

2 Mar 2022