« Yoga Studio

Därför ska du låta tvätta taket

Ett hus mår bäst om någon bryr sig om det. Det är lite som med oss människor. Med lite yoga och kärlek kommer vi att trivas och växa som personer, och ett hus kommer att få ett långt liv med lite omtanke. 

En av de saker som är allra viktigast på ett hus är taket och så länge det håller tätt kommer resten att fungera rätt så bra. Men man får aldrig glömma av underhållet! Vi har pratat med ett företag som utför taktvätt i Uppsala och har av dem fått reda på varför man bör tvätta taket, och varför man kanske inte ska göra det själv. 

Mossa är fint men kan förstöra ett tak snabbt

Många tycker om den mjuka gröna mattan som mossa bildar. En stor nackdel är att även vatten tycker om mossa. Om du låter det ligga kvar för länge kommer mossa att binda vatten och bidra till att taket eroderar snabbt. Än värre är till vintern när vattnet fryser. Det expanderar då och kan snabbt spräcka takpannorna. Glöm inte heller bort den vikt som isen kan skapa och det kan göra att taket helt enkelt rasar in. 

Du bör inte gå upp och tvätta taket på egen hand. Du kan stå på en stege och sträcka dig med en borste, eller använda en vattenslang. Professionella taktvättare har fallskydd och dessutom ser de till att mossan är helt borta innan de lägger på ett lager med skyddande medel. Det blir rätt stor skillnad på jobbet! 

15 Aug 2022